Akademik Ceviri Hizmetleri
ORNEK CEVIRILER
GENDER UNDER THE PROJECTION OF SPACE:
SULUKULE DISTRICT AND THE ROMANIES
Abstract
In the pursuit of the question of how gender roles and practices are experienced and reproduced, the method the field study adopted was a relational and dialogical one. While observing that the patriarchal relation patterns of the Romanies of Sulukule have unique manifestations, the study also tried to scrutinize issues such as private/public sphere, violence, gender-based labor division, and spatial relations. Besides, the study attempts to show how the gender-based analysis of physical and social organization of space displays distinctive aspects in the case of Sulukule. Such an attempt is necessary because the paradox between the centrality of Sulukule District (as a space) and the peripheral existence of its residents (as the outsiders) points out to new aspects of the processes defined as displacement or gentrification. Questions such as to what extent, if any, the historically and socially excluded Romanies of Sulukule exist in the political and public spheres, and what kind of mechanisms and tools they use in their attempts to exist are addressed by taking into consideration the dimensions that are interwoven with the patriarchal structure and the deprivation of basic citizenship rights of the Romani community.
MEKANIN İZDÜŞÜMÜNDE ‘TOPLUMSAL CİNSİYET’:
SULUKULE MAHALLESİ VE ROMANLAR
Özet
Söz konusu saha çalışmasında toplumsal cinsiyet rol ve pratiklerinin nasıl yaşandığı ve yeniden nasıl üretildiği sorusu araştırılırken kullanılan yöntem ilişkisel ve diyalojik nitelikteydi. Bu süreçte Sulukule’li Romanların patriarkal ilişkilerinin, kendine özgü tezahürleri içerdiği gözlenirken, özel alan/kamusal alan, şiddet, cinsiyete göre farklılaşan işler, mekanla ilişki gibi konular incelenmeye çalışıldı. Bununla birlikte mekanın fiziksel ve toplumsal örgütlenmesinin cinsiyet bağlamında analizinin, Sulukule örneğinde farklı yönleri ortaya konmaya çalışıldı. Zira, Sulukule Mahallesi’nin merkezi konumu (mekansal) ile Sulukule sakinlerinin merkez-dışı konumu (dışlanan) arasındaki paradoksal ilişki yersizleştirme ya da soylulaştırma olarak tarif edilen sürecin farklı boyutlarını ortaya koymakta. Sulukule’li Romanların, tarihsel ve toplumsal dışlanmışlığın bir örneği olarak, siyasal ve kamusal alanda ne kadar varoldukları ya da olmadıkları veya hangi mekanizma ve araçları kullanarak varolmaya çalıştıkları gibi sorular, temel yurttaşlık haklarından büyük ölçüde yoksun olma/bırakılma durumları, patriarkal yapı ile iç içe geçen boyutları ile incelendi.
FUTBOL ANTRENÖRLERİNDE YILDIRMA VE MESLEKİ TÜKENMİŞLİK DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ
Yıldırma sonucu ortaya çıkan en ağır sorunlardan biri de tükenmişlik duygusudur. Tükenmişlik genel olarak, kişinin kendisine büyük hedefler koyup daha sonra istediklerini elde edemeyip hayal kırıklığına uğrayarak yorulduğunu ve enerjisinin tükendiğini hissettiği, yoğun baskı sonucu gelişebilen fiziksel ve duygusal bir çöküntü halidir (Özen &Mirzeoğlu 2007; Can 2010). Tükenmişlik üç faktörlü bir yapı olarak ele alınmaktadır. Bunlar; duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve kişisel basarının azalmasıdır. Duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve düşük kişisel başarı hissi boyutlarının kendi aralarındaki ilişkilere bakıldığında tükenmişlik sendromunun bu üç boyutun birbirinden farklı ama birbirleriyle ilişkili olduğu ve birbirinin devamı niteliğinde olduğu görülmektedir
AN INVESTIGATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN THE LEVEL OF MOBBING AND PROFESSIONAL BURNOUT AMONG TURKISH FOOTBALL TRAINERS
One of the serious upshots of mobbing is the feeling of burnout. Burnout can be defined as a physical and emotional state of collapse where a person feels exhausted, devoid of energy and disappointed after failing to achieve the big goals he or she sets for himself or herself (Özen &Mirzeoğlu 2007; Can 2010). Burnout is regarded as having three dimensions; namely, emotional exhaustion, depersonalization, and diminishing sense of personal accomplishment. Looking at the relationship between emotional exhaustion, depersonalization, and diminishing sense of personal accomplishment, it can be seen that these three are both different from each other and interrelated or continuation of each at the same time.


Kaynak Dil
Hedef Dil
Kaynak Dil
Hedef Dil
Kaynak Dil
Hedef Dil
